Light Tunnel

Light and Sound Sculpture

Role

Co-designer & Construction Supervisor

Client

Waddesdon Manor

This structure was created using a series of parallel 270 degree arcs each offset in rotation.

 

Each arc contained an array of LED lights which were programmable as down the entire length of the structure as individual pixels which could have their colour and intensity set in time.

Co-designed with Lightpool, the company behind the Blackpool illuminations brought their experience to the project and also commissioned the build.

My roles were as construction consultant during the design stages and to supervise the construction and installation on site with a team of Production Arts students from the Guildhall School.

The soundtrack was played using the structure itself as a series of speakers. Transducers were attached to each ring and a multi layered composition by students on the Electronic Music course transitioned spatially up and down and turned the structure into a giant sound sculpture.